login     icon mail

logo werkgroep oud heerenveen 250

Schoterlandse Kruiskerk
Geschilderd door Durk Piebes Sjollema van 1825 tot 1835
Crackstate en RK kerk
In het centrum van Heerenveen. (Collectie: Museum Heerenveen)
Gezicht op Heerenveen
Geschilderd door Goffe Struiksma in 1951. (Collectie: Museum Heerenveen)

fietsgroep oranjewoud kleinerHet Gidsenteam Heerenveen/Oranjewoud verzorgt van april t/m oktober diverse historische rondleidingen. Deskundige gidsen nemen de deelnemers in groepen van maximaal 15 personen per gids mee langs historisch interessante punten in het centrum van Heerenveen of in het parklandschap van Oranjewoud. Tevens worden er historische fietstochten door Oranjewoud verzorgd.


De duur van de stadswandelingen in Heerenveen en van de wandel- en fietsroutes in Oranjewoud variëert van 1½ tot 2 uur. Men kan zich zowel individueel als in groepsverband inschrijven voor de rondleidingen.
Opgave vooraf is noodzakelijk omdat de rondleiding alleen doorgaat als er minimaal vijf aanmeldingen zijn.
Voor meer informatie of bijzonderheden verwijzen wij u naar onze:  Agenda

Rondleidingen 2024

 

Opgave voor alle rondleidingen:

Men kan zich opgeven per telefoon of via e-mail.
Telefoonnummer 06-43.51.94.87. Het e-mailadres is Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Kosten van deelname aan een wandeling of fietstocht: € 7,50, jongeren t/m 15 jaar € 3,50 en donateurs gratis.

Onze folder (klik er op om te vergroten):

Folder 2024-1     Folder 2024-2

Rondleiding op maat

Naast de wandelingen/fietstochten volgens rooster organiseert de stichting Historie Heerenveen ook wandelingen en fietstochten op maat in Heerenveen en Oranjewoud. Duur en kosten hangen van uw wensen en de groepsgrootte af. Minimale groepsgrootte: 8 personen. Voor inlichtingen en/of opgave kunt u contact opnemen met Itty Schouten, telefoon 06-43.51.94.87 of e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

  

Wandelroute "Verzet en Recht"

cleveringa'In het spoor van professor Rudolph Cleveringa en Hiltje Boschloo’

Deze wandelroute in Heerenveen ( https://historieheerenveen.nl/historie/heerenveen-op-de-kaart/cleveringa-route ) is een vervolg op de tentoonstelling ‘In het spoor van professor Rudolph Pabus Cleveringa’ in het Museum Heerenveen in 2018, het gedenkjaar ‘Verzet’ van het Platform Tweede Wereldoorlog zie artikel "In het spoor van Cleveringa". De route werd ontwikkeld naar het voorbeeld van Appingedam en is beschikbaar sinds 2023.
Het project werd begeleid door historicus Marten van Harten. Het is mede mogelijk gemaakt met steun van de Gravin van Bylandt Stichting.

Professor Rudolph Pabus Cleveringa (Appingedam 1894 – Oegstgeest 1980) was hoogleraar aan de Rechtenfaculteit van de Universiteit van Leiden. Op 26 november 1940 hield hij hier een openlijke protestrede tegen de anti-Joodse verordeningen van de Duitse bezetter, naar aanleiding van het ontslag van zijn collega professor Eduard Maurits Meijers. Deze moedige daad vormde een mijlpaal in het verzet tegen de Jodenvervolging. De rede van Cleveringa wordt in Leiden en op tal van andere plaatsen herdacht en gevierd als een les over recht, vrijheid en verantwoordelijkheid.
https://www.luf.nl/evenementen/cleveringabijeenkomsten/historie
Op deze wandelroute van de Stichting Historie Heerenveen volgen we herontdekte sporen, aan de hand van persoonlijke herinneringen van professor Cleveringa en zijn Heerenveense vrouw Hiltje Boschloo.

U kunt parkeren op verschillende parkeerplaatsen in Heerenveen. De route loopt hier ook veelal langs zodat u overal kunt beginnen. Let er wel op! betaald parkeren is tot 20.00 uur en op donderdag (koopavond) tot 21.00 uur. In de parkeerkelder aan het Geerts Willegersplein kunt u achteraf betalen. Mocht u met een app „parkeren“ dan is de centrumcode 84000, achter het station is het 84050. Gratis parkeren kan op de parkeerplaats bij het Abe Lenstra-stadion.

Deze route kan ook met de fiets gevolgd worden. Er zijn enkele plekken waar de route wel te voet afgelegd moet worden. Er zijn dan omleidingen beschreven waar langs gefietst kan worden.

De routebeschrijving met de gele markers (zie: https://historieheerenveen.nl/historie/heerenveen-op-de-kaart/cleveringa-route) begint standaard bij het museum van Heerenveen.

Onze sponsors: