header-kruiskerk790.jpg
 

GEANNULEERD: lezing Heerenveen 1940 -1945

heerenveen-in-2e-wereldoorlog-tanks
Categorie
Lezingen
Datum
17 maart 2020
Locatie
Museumcafé van Museum Heerenveen
E-mail
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

In verband met het corrona-virus is deze lezing GEANNULLERD:
Dinsdag 17 maart verzorgt Reg Leenes een lezing over Heerenveen tijdens de Tweede Wereldoorlog in Museum Heerenveen aan de Minckelersstraat 11. In 2020 is het 75 jaar geleden dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Leenes zal o.a. vertellen over belangrijke gebeurtenissen tijdens de bezetting van Heerenveen en omstreken. Zoals het verzet in Heerenveen, de Jodenvervolging, het neerstorten van bommenwerpers, de wapendroppings en de beruchte gevangenis van Crackstate. Daarnaast wordt de bevrijding van dag tot dag gevolgd. De lezing wordt ondersteund door veel foto’s en kaarten uit de oorlogsjaren.

De lezing begint om 19.30 uur en de toegang is € 7,50. Vrienden van het museum en donateurs van de Werkgroep Oud Heerenveen betalen € 5,00.

Aanmelden

Aanmelden is gewenst en kan bij de balie van het museum of via de mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. De lezing wordt georganiseerd in samenwerking met de Werkgroep Oud Heerenveen.

Introductie

Van vele oorlogshandelingen is in Heerenveen nooit sprake geweest. Dit betekende echter niet dat de oorlog in Heerenveen geen vreselijke stempel drukte op het dagelijks leven. Vooral in de laatste oorlogsmaanden braken angstige tijden aan. Duitse moordcommando’s streken in het Friesche Haagje neer. Links en rechts werden mensen opgepakt, mishandeld en zonder proces ter dood gebracht. Enkelen van hen zijn naderhand in een straatnaam vernoemd. Ook lieten de Hitlerhorden op hun vlucht in april 1945, om de Canadezen tijdelijk in hun opmars te stuiten, zes opgeblazen bruggen achter.

Toen de Canadezen de laatste Duitsers uit de gemeente hadden verdreven, brak er een enorme feestvreugde los. Vlaggen kleurden de straten en overal ontvingen juichende en dansende mensen de bevrijders. De spanning van vijf jaar onderdrukking viel van de meesten af. Geallieerde militairen werden spontaan op de schouders genomen en de waarnemend burgemeester Ekke de Haan kreeg een staande ovatie. Op 24, 25 en 26 mei werd in Heerenveen officieel de bevrijding gevierd en herdacht,

 

De lezing op 17 maart vormt teven de inleiding van de tentoonstelling ‘Heerenveen VRIJ!’ in Museum Heerenveen. Aan de hand van dagboekfragmenten, brieven en interviews, ondersteund door foto’s en voorwerpen wordt een beeld gegeven van de gebeurtenissen vlak voor, tijdens en na de bevrijding van de gemeente Heerenveen. Daarbij staat de persoonlijke beleving van mensen centraal. De tentoonstelling ‘Heerenveen VRIJ!’ is te zien t/m 14 juni 2020 in Museum Heerenveen.

 

 
 

Binnenkort:

In verband met het corona-virus is een aantal evenementen GEANNULEERD
22
aug
Tegenover Hotel Tjaarda Oranjewoud
Fietstocht langs "Vergeten Landgoederen" in Oranjewoud, zaterdag 22 augustus en start om 14:00 uur bij Hotel Tjaarda in Oranjewoud,

05
sept
Museum Heerenveen
Wandeling van ABE naar ABE. Een centrumwandeling langs plekken die een relatie hebben met de voetballegende Abe Lenstra uit Heerenveen.

06
sept
Start Museum Heerenveen
Van Heloma wandeling in Heerenveen, zondag 6 september en start om 14:00 uur bij Museum Heerenveen

12
sept
Gemeente Heerenveen
Open Monumentendag 2020, zaterdag 12 september 2020

03
okt
Start Museum Heerenveen
Centrumwandeling Fok, Eerste Herenwal en Kuiper Verzekeringen Breedpad, zaterdag 3 oktober en start om 11:00 uur bij Museum Heerenveen

10
okt
Tegenover Hotel Tjaarda Oranjewoud
Wandeling door Oranjewoud 10 oktober 2020 en start om 11:00 uur bij Hotel Tjaarda in Oranjewoud.

Bron: Collectie Museum Heerenveen

De historie van Heerenveen in beeld.

Bron: Collectie Museum Heerenveen

Bijzondere Historische panden in Heerenveen