header-luchtfoto-crackstate.jpg
 

HIP-expositie over schaatsenmakers

2020-01-schaatsenmakers
Categorie
Historisch Informatie Punt
Datum
15 november 2019 - 29 februari 2020
Locatie
Historisch Informatie Punt HIP / Bibliotheek Heerenveen

HIP-expositie over schaatsenmakers in bibliotheek Heerenveen

Van vrijdag 15 november tot en met zaterdag 29 februari staat de geschiedenis van schaatsfabrieken en schaatsenmakers in de gemeente Heerenveen centraal in het Historisch Informatiepunt (HIP) te Heerenveen. Dit is gevestigd op de eerste verdieping van de bibliotheek aan het Burgemeester Kuperusplein 48. Met voorwerpen, veel foto’s en films schetst deze expositie een goed beeld van het maken van schaatsen in vroeger tijden. Belangstellenden zijn van harte welkom om een kijkje te komen nemen tijdens de openingsuren van de bibliotheek. De toegang is gratis.

Rijke geschiedenis

De gemeente Heerenveen heeft een rijke geschiedenis wat betreft het maken van schaatsen. In het verleden is hier wel een dertigtal schaatsenmakers werkzaam geweest. Daaronder zijn bekende schaatsfabrieken, zoals in Akkrum G.S. Ruiter (1861-1970) en Jan Nijdam (1934-1958), in Heerenveen Pier Bos (1934-1955) en Andries Gaastra (1933-1955), in Oranjewoud Gerrit Nijdam (1937-1968) en in Oudeschoot Egbert Vonk (1924-1960).

Op de expositie is materiaal van deze fabrieken te bekijken. Ook zijn er films te zien van stoomschaatsenfabriek Ruiter in Akkrum en over het maken van schaatsen in Friesland. Deze zijn beschikbaar gesteld door het Fries Film Archief.

Eigen traditie

Friesland kan zich beroepen op een geheel eigen traditie in het maken van schaatsen. Deze werden gemaakt door honderden plaatselijke ambachtslieden, vaak timmerlieden of smeden. Er waren diverse soorten, zoals de doorloperschaats, de hardrijderschaats, de schoonrijschaats en zelfs een koninginneschaats. Vanaf 1850 kende de bedrijfstak een gestage bloei tot 1940. Na de Tweede Wereldoorlog werd de markt overspoeld met metalen schaatsen (noren) en was het snel gedaan met de ontwikkeling en productie van de Friese houten schaats.

De tentoonstelling is samengesteld en ingericht door vrijwilligers van de Stichting Werkgroep Oud-Heerenveen. Zij bedanken alle bruikleengevers: Schaatsmuseum Hindeloopen, Pier van der Heide, Kleis Oenema, Jan Sloothaak, Ellen Woortman, Pier Bos en Museum Heerenveen. Zonder hen was de tentoonstelling niet mogelijk geweest.

Lezing

Op woensdag 22 januari houdt Kleis Oenema een lezing over de geschiedenis van de schaats in de bibliotheek van Heerenveen. Hij is eigenaar van het Nostalgisch Schaatsmuseum te Jubbega. De aanvangstijd is 19.30 uur.

 
 

Binnenkort:

In verband met het corona-virus is een aantal evenementen GEANNULEERD
22
aug
Tegenover Hotel Tjaarda Oranjewoud
Fietstocht langs "Vergeten Landgoederen" in Oranjewoud, zaterdag 22 augustus en start om 14:00 uur bij Hotel Tjaarda in Oranjewoud,

05
sept
Museum Heerenveen
Wandeling van ABE naar ABE. Een centrumwandeling langs plekken die een relatie hebben met de voetballegende Abe Lenstra uit Heerenveen.

06
sept
Start Museum Heerenveen
Van Heloma wandeling in Heerenveen, zondag 6 september en start om 14:00 uur bij Museum Heerenveen

12
sept
Gemeente Heerenveen
Open Monumentendag 2020, zaterdag 12 september 2020

03
okt
Start Museum Heerenveen
Centrumwandeling Fok, Eerste Herenwal en Kuiper Verzekeringen Breedpad, zaterdag 3 oktober en start om 11:00 uur bij Museum Heerenveen

10
okt
Tegenover Hotel Tjaarda Oranjewoud
Wandeling door Oranjewoud 10 oktober 2020 en start om 11:00 uur bij Hotel Tjaarda in Oranjewoud.

Bron: Collectie Museum Heerenveen

De historie van Heerenveen in beeld.

Bron: Collectie Museum Heerenveen

Bijzondere Historische panden in Heerenveen