header-watertoren-heerenveen.jpg
 

Van Helomawandeling Heerenveen

helomahuis-ca-1875
Categorie
Wandelingen / Rondleidingen
Datum
6 september 2020 14:00 - 16:00
Locatie
Start Museum Heerenveen
Telefoon
0513-625555
E-mail
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De Van Helomawandeling Heerenveen vindt plaats op zondag 6 september 2019 om 14:00 uur en vertrekt vanaf het Museum Heerenveen.
De wandeling door het historisch centrum van Heerenveen wordt georganiseerd door de Stichting Werkgroep Oud-Heerenveen, in samenwerking met VVV-Heerenveen.

Een ervaren stadsgids leidt de deelnemers rond en vertelt over het Heerenveen van vroeger en met name over de belangrijke rol die de Van Heloma’s in deze plaats en wijde omgeving hebben gespeeld.

Maar liefst drie monumentale panden langs de route waren eens woningen van de familie Van Heloma. Centraal staat de bezichtiging, met toelichting, van het interieur van Huize Voormeer aan de Heideburen. Deze woning was ongeveer twee eeuwen lang bewoond door de vervenersfamilie Van Heloma.

De laatste Van Heloma die er woonde was mr. Marcus van Heloma Mzn. Hij was kantonrechter te Heerenveen, voorzitter van de Koninklijke IJsvereniging Thialf, en mede-oprichter en erevoorzitter van de KNSB. Marcus van Heloma overleed in 1922.

Het monumentale pand werd in 1755 gebouwd en is omstreeks 1850 verhoogd met een extra verdieping. Bij de ingrijpende restauratie van 1975 werden de raampartijen teruggebracht in 19e eeuwse Empire-stijl. In 2010 werden ze voorzien van isolerende beglazing. Een kostbare renovatie! Qua interieur bevat het gebouw veel interessante elementen uit de 18e en 19e eeuw.

Momenteel is Huize Voormeer bewoond. Met zijn fraaie door Roodbaard aangelegde tuin en de schilderachtige tuinmanswoning is het nu rijksmonument en eigendom van de Van Helomastichting.

De rondwandeling start zondag 6 september om 14.00 uur op de stoep van Museum Heerenveen aan de Minckelersstraat en eindigt ongeveer anderhalf uur later op dezelfde locatie. De kosten zijn € 6,00 per deelnemer. Donateurs en jongeren t/m 15 jaar betalen € 3,-.

In verband met het maximaal aantal deelnemers van 20 personen is opgave vooraf verplicht. Dit kan tot uiterlijk vrijdag 30 augustus 12.00 uur in het museum bij de balie van de VVV. Aanmelden kan ook telefonisch (0513-625555) of via e-mail : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 
 

Agenda (archief)

Het hele jaar door organiseert de Werkgroep Oud Heerenveen lezingen, rondleidingen en exposities. Hieronder ziet u een aantal evenementen die we hebben georganiseerd.

11
juni
Start Museum Heerenveen
GEANNULEERD ivm corona-maatregelen. Stadswandeling Heerenveen Centrum en bezoek Crackstate, donderdag 11 juni 2020 en start om 19:00 uur bij Museum Heerenveen.

10
mei
Tegenover Hotel Tjaarda Oranjewoud
Wandeling door Oranjewoud, op Moederdag, zondag 10 mei 2020 en start om 11:00 uur bij Hotel Tjaarda in Oranjewoud.

25
apr
Start Museum Heerenveen
GEANNULEERD ivm Corona-maatregelen. Stadswandeling door Heerenveen Midden en de Le Roy tuin m.m.v Peter Wouda, zaterdag 25 april en start om 11:00 uur bij Museum Heerenveen

18
apr
Museum Heerenveen
GEANNULEERD ivm corona: Wandeling van ABE naar ABE

28
mrt
Tegenover Hotel Tjaarda Oranjewoud
In verband met het corona-virus is deze fietstocht GEANNULEERD: Fietstocht langs "Vergeten Landgoederen" in Oranjewoud, start om 11:00 uur bij Hotel Tjaarda in Oranjewoud,

17
mrt
Museumcafé van Museum Heerenveen
In verband met het corrona-virus is deze lezing GEANNULLERD: In 2020 is het 75 jaar geleden dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Reg Leenes zal o.a. vertellen over belangrijke gebeurtenissen tijdens de bezetting van Heerenveen en omstreken.

28
jan
Museumcafé van Museum Heerenveen
Architect Rob Hendriks toont unieke foto's die Louis Le Roy maakte van projecten die hij in Heerenveen, Mildam en in binnen- en buitenland van ecokathedralen

22
jan
Historisch Informatie Punty HIP / Bibliotheek Heerenveen
Klein Oenema, eigenaar van het Nostalgisch Schaatsmuseum in Jubbega vertelt over de geschiedenis van de schaats en het schaatsmaken.

15
nov
Historisch Informatie Punt HIP / Bibliotheek Heerenveen
Van vrijdag 15 november tot en met zaterdag 29 februari staat de geschiedenis van schaatsfabrieken en schaatsenmakers in de gemeente Heerenveen centraal in het Historisch Informatiepunt (HIP) te Heerenveen in de bibliotheek aan het Burgemeester Kuperusplein 48in Heerenveen

12
okt
Ingang Landgoed Oranjewoud, Lindelaan 1, Oranjewoud
Bezoek aan de tuinen van Huize Oranjewoud, zaterdag 12 oktober en start om 14:00 uur bij de ingang van Landgoed Oranjewoud, Lindelaan 1.

05
okt
Start Museum Heerenveen
Centrumwandeling Kuiper Verzekeringen Breedpad, zaterdag 5 oktober en start om 11:00 uur bij Museum Heerenveen

01
sept
Start Museum Heerenveen
Van Heloma wandeling in Heerenveen, zondag 1 september en start om 14:00 uur bij Museum Heerenveen

24
aug
Tegenover Hotel Tjaarda Oranjewoud
Fietstocht langs "Vergeten Landgoederen" in Oranjewoud, zaterdag 24 augustus en start om 14:00 uur bij Hotel Tjaarda in Oranjewoud,

13
juni
Start Museum Heerenveen
Stadswandeling Heerenveen Centrum en bezoek Crackstate, donderdag 13 juni en start om 19:00 uur bij Museum Heerenveen,. Nadere informatie volgt!

12
mei
Tegenover Hotel Tjaarda Oranjewoud
Wandeling door Oranjewoud, op Moederdag, zondag 12 mei en start om 11:00 uur bij Hotel Tjaarda in Oranjewoud.

20
apr
Start Museum Heerenveen
Stadswandeling door Heerenveen Midden en de Le Roy tuin m.m.v Peter Wouda, zaterdag 20 april en start om 11:00 uur bij Museum Heerenveen

23
mrt
Oranjewoud- Hotel Tjaarda
Fietstocht door Oranjewoud, langs de Landgoederen, zaterdag 23 maart en start om 11:00 uur bij Hotel Tjaarda Oranjewoud

26
feb
Museum Heerenveen, Kunstcafé
Landschap en mens in de middeleeuwen. De ingebruikname van het uitgestrekte middeleeuwse veenlandschap door veenboeren langs De Tsjonger nabij Oudeschoot.

27
nov
Museum Heerenveen, Kunstcafé
Rita Radetzky vertelt over de wooncultuur van de Friese Nassaus in Leeuwarden en Oranjewoud, aanvang 19:30 in het kunstcafé van Museum Heerenveen

25
sept
Kunstcafe Museum Heerenveen
Dinsdag 25 september: Kunst in de openbare ruimte van Heerenveen e.o. Lezing door Henk Kok en Frans Ram, aanvang 19:30 uur

10
juni
Bibliotheek Heerenveen (HIP)
19 juni t/m 29 september een fototentoonstelling in de biliotheek van Heerenveen over Ontspannen in Uitspanningen in Oranjewoud