header-luchtfoto-crackstate.jpg
 

Schaatsen en schaatsenmakers

2020-01-schaatsenmakers
Categorie
Historisch Informatie Punt
Datum
22 januari 2020
Locatie
Historisch Informatie Punty HIP / Bibliotheek Heerenveen

Woensdag 22 januari 2020 om 19.30 uur houdt Kleis Oenema, eigenaar van het nostalgisch Schaatsmuseum te Jubbega een lezing over de geschiedenis van de schaats.
Als gedreven hobbyist en oud wedstrijdschaatser weet Kleis Oenema zijn publiek veel te vertellen over de geschiedenis van de schaatsen en het maken van schaatsen. Hij put uit zijn eigen verzameling van ruim 500 verschillende schaatsen. Zijn verhaal begint bij de moderne klapschaats en hij neemt zijn toehoorders steeds verder mee terug in de tijd. De oudste schaats uit zijn verzameling is rond 1620 gemaakt. Uit de terpentijd is er ook een bot ( lis) dat als schaats gebruikt werd.

Expositie

Deze lezing sluit aan op een tentoonstelling in het Historisch Informatiepunt (HIP) in de bibliotheek van Heerenveen. Tot 1 maart wordt daar onder de titel Schaatsfabrieken en schaatsenmakers de geschiedenis van de makers en fabrieken van schaatsen in de gemeente Heerenveen met foto’s, film en voorwerpen tot leven gebracht. Deze expositie op de eerste verdieping van de bibliotheek is vrij toegankelijk.

 
 

Agenda (archief)

Het hele jaar door organiseert de Werkgroep Oud Heerenveen lezingen, rondleidingen en exposities. Hieronder ziet u een aantal evenementen die we hebben georganiseerd.

12
sept
Tegenover Hotel Tjaarda Oranjewoud
Op de Open Monumentendag wordt een fietstocht langs "Vergeten Landgoederen" in Oranjewoud, zaterdag 12 september. Start om 14:00 uur bij Hotel Tjaarda in Oranjewoud,

12
sept
Start Posthuis Heerenveen
Centrumwandeling langs Fok en Herenwal op Open Monumentendag op zaterdag 12 september Start om 12:00 uur en 14,00 uur bij Posthuis Heerenveen

12
sept
Gemeente Heerenveen
Open Monumentendag 2020, zaterdag 12 september 2020

28
jan
Museumcafé van Museum Heerenveen
Architect Rob Hendriks toont unieke foto's die Louis Le Roy maakte van projecten die hij in Heerenveen, Mildam en in binnen- en buitenland van ecokathedralen

22
jan
Historisch Informatie Punty HIP / Bibliotheek Heerenveen
Klein Oenema, eigenaar van het Nostalgisch Schaatsmuseum in Jubbega vertelt over de geschiedenis van de schaats en het schaatsmaken.

12
mei
Tegenover Hotel Tjaarda Oranjewoud
Wandeling door Oranjewoud, op Moederdag, zondag 12 mei en start om 11:00 uur bij Hotel Tjaarda in Oranjewoud.

20
apr
Start Museum Heerenveen
Stadswandeling door Heerenveen Midden en de Le Roy tuin m.m.v Peter Wouda, zaterdag 20 april en start om 11:00 uur bij Museum Heerenveen

26
feb
Museum Heerenveen, Kunstcafé
Landschap en mens in de middeleeuwen. De ingebruikname van het uitgestrekte middeleeuwse veenlandschap door veenboeren langs De Tsjonger nabij Oudeschoot.