login     icon mail

logo werkgroep oud heerenveen 250

Schoterlandse Kruiskerk
Geschilderd door Durk Piebes Sjollema van 1825 tot 1835
Crackstate en RK kerk
In het centrum van Heerenveen. (Collectie: Museum Heerenveen)
Gezicht op Heerenveen
Geschilderd door Goffe Struiksma in 1951. (Collectie: Museum Heerenveen)

‘In het spoor van professor Cleveringa en Hiltje Boschloo’Clevering-wandelroute 'Verzet en Recht'

Deze wandelroute in Heerenveen is een vervolg op de tentoonstelling ‘In het spoor van professor Rudolph Pabus Cleveringa’ in het Museum Heerenveen in 2018, het gedenkjaar ‘Verzet’ van het Platform Tweede Wereldoorlog. De reizende tentoonstelling was een initiatief van het Museum Stad Appingedam en was daarna ook te zien in het Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen, de Universiteit van Leiden en artikel "In het spoor van Cleveringa". Vanaf 7 september 2019 komt er ook een aangepaste versie bij de heropening van het Nationaal Herinneringscentrum Oranjehotel in Scheveningen.

Professor Rudolph Pabus Cleveringa (Appingedam 1894 – Oegstgeest 1980) was hoogleraar aan de Rechtenfaculteit van de Universiteit van Leiden.  Op 26 november 1940 hield hij hier een openlijke protestrede tegen de anti-Joodse verordeningen van de Duitse bezetter, naar aanleiding van het ontslag van zijn collega professor Eduard Maurits Meijers. Deze moedige daad vormde een mijlpaal in het verzet tegen de Jodenvervolging.  De rede van Cleveringa wordt in Leiden en op tal van andere plaatsen herdacht en gevierd als een les over recht, vrijheid en verantwoordelijkheid.  https://www.luf.nl/evenementen/cleveringabijeenkomsten/historie

Onlangs verscheen een uitvoerige biografie van Cleveringa, van de hand van Kees Schuyt, met verhalen over zijn jeugd in Appingedam en Heerenveen https://www.boomfilosofie.nl/actueel-item/80-2462_Kees-Schuyt-in-gesprek-met-Linda-van-Putten-van-Universiteit-Leiden-over-R-P-Cleveringa .

Op deze wandelroute van de Stichting Historie Heerenveen volgen we herontdekte sporen, aan de hand van persoonlijke herinneringen van professor Cleveringa en zijn Heerenveense vrouw Hiltje Boschloo. De route wordt ontwikkeld naar het voorbeeld van Appingedam en zal naar verwachting openen in 2020, het herdenkingsjaar van 75 jaar Bevrijding http://naartoen.nl/project/porfessor-rudolph-pabus-cleveringa-in-appingedam/. Het project wordt begeleid door historicus Marten van Harten. Het is mede mogelijk gemaakt met steun van de Gravin van Bylandt Stichting.

Onze sponsors: